Bilişim Hukuku
Danışmanlık verdiğimiz başlıca alanların arasında Bilişim Hukuku ‘da yer almaktadır. Bu alanda müvekkillerimize geniş kapsamlı hizmetler sunmaktayız. Danışmanlık verdiğimiz başlıca konular; e-ticaret, dijital reklam, sosyal medya, online itibar yönetimi, bilişim suçları, bilgi güvenliği ve gizliliği ve ödeme sistemleridir.
E-ticaret
Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan müvekkillerimize; iş fikirlerinin Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına (“Mevzuat”) uygunluğunu denetlemek suretiyle detaylı rapor hazırlayarak risk analizi yapmaktayız. E-ticaretin modeline uygunluğuna göre (B2B, B2C, C2C) müvekkillerin müşterileri ile arasındaki ilişkileri Mevzuat’a uygun şekilde düzenlemek adına üyelik sözleşmeleri, kullanıcı sözleşmeleri, abonelik sözleşmeleri, gizlilik sözleşmeleri ve mesafeli sözleşmeler hazırlamaktayız. Müvekkillerin ürün ve hizmetlerinin tanıtımına yönelik elektronik iletilerin gönderilmesinin sınırlarına ilişkin danışmanlık vermekte ve bu yöndeki soruları hukuken değerlendirerek cevaplarımızı detaylı olarak müvekkillerimize iletmekteyiz. E-ticaret sitelerinde kullanıcı yorumlarının hukuka aykırı olması durumunda müvekkillerin izlemesi gereken yöntemler ile ilgili destek olmaktayız. Ürün, kategori vb. içeriklerin özgünlüğü ve kullanılacak görseller ile ilgili müvekkillerimize yol göstermekteyiz.
Dijital Reklam
Dijital reklam sektöründe faaliyet gösteren veya bu alanda aktif reklam faaliyetlerinde bulunan müvekkillerimizin müşterilerinden gelen sözleşmeleri incelemekte, riskli noktaları tespit etmekte ve kendilerine yazılı ve sözlü olarak detaylı şekilde açıklamaktayız. Ayrıca müvekkillerimizin verecekleri veya alacakları hizmetlere uygun olarak; Google adwords kampanyası yönetim sözleşmeleri, arama motoru optimizasyonu kampanya yönetim sözleşmeleri, gelir ortaklığı sözleşmeleri ve sosyal medya danışmanlığı sözleşmeleri gibi sözleşmeler hazırlamaktayız. İnternette paylaşılacak yazılı, sözlü ve sesli içeriklerin hukuka uygunluğu ve müşterilere gönderilecek elektronik iletilerin hukuka uygunluğu konularında hukuk danışmanlığı vermekteyiz. Dijital reklam için kullanılacak anahtar kelime seçiminin hukuka uygunluğu konusunda danışmanlık vermekte ve markası hukuka aykırı olarak rakip şirketler tarafından anahtar kelime olarak kullanılan müvekkillerimizin haklarını uyar kaldır metodları ile ve Fikri ve Sınai Haklar Hukuk ve/veya Ceza Mahkemeleri nezdinde temsil ile korumaktayız.
Sosyal Medya
Sosyal medyada yer alan gerçek ve tüzel kişi müvekkillerimize sosyal medyada oluşan uyuşmazlıklar ile ilgili kapsamlı hukuk danışmanlığı ve avukatlık hizmeti vermekteyiz. Sözlükler ve çeşitli sosyal ağlar başta olmak üzere sosyal medyada kendisi hakkında menfi yorumlar yapılan, fotoğrafları ve eserleri izinsiz kullanılan müvekkillere bu menfi durumu gidermek üzere uyar ve kaldır mekanizmaları kullanarak destek olmakta ve hukuk ve ceza mahkemeleri nezdinde kendilerini temsil etmekteyiz. Sosyal medya hesapları aracılığıyla nitelikli dolandırıcılık suçundan doğan mağduriyetin giderilmesi konusunda avukatlık hizmeti vermekteyiz.
Online İtibar
İçinde bulunduğumuz dijital çağ; şirketlere müşterilerine ölçülebilir kanallar ile kolayca ulaşma avantajının yanında birtakım riskleri de beraberinde getirmiştir. Tüzel ya da gerçek kişiler hakkında olumsuz söylemlerin ve düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin sınırlarını aşan içeriklerin internette bıraktığı izlerin etkisi gerçek hayattaki olumsuz söylemlerin etkisinden çok daha büyüktür. Bu etki tüzel kişilerde markalarının itibarını zedelemek suretiyle kısa, orta ve uzun vadede ekonomik kayıplar ve şahıslar için de yine kişilik haklarını zedelemek suretiyle maddi ve manevi kayıplar şeklinde kendini göstermektedir. Bilişim Hukuku bu anlamda müvekkillerimizin itibarını online mecralarda korumak açısından önemli araçlardan biri olmuştur. Müvekkillerimize online itibarlarını koruma alanında bu önemli aracı kullanarak kapsamlı hizmetler vermekteyiz.
Bilişim Suçları
Türk Ceza Kanunu kapsamında internet yoluyla işlenen hakaret, tehdit ve şantaj suçları, banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu, müstehcenlik suçu, internet yoluyla işlenen hakaret, tehdit ve şantaj suçları, bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme suçu, bilişim sistemini bozma ve engelleme suçları, bilişim sistemindeki verileri değiştirme, bozma, kopyalama ve yok etme suçları, bilişim sistemlerinin veya internet araç olarak kullanıldığı diğer bilişim suçları kapsamında avukatlık hizmeti vermekteyiz.
Bilgi Güvenliği ve Gizliliği
Verilerin hukuka uygun olarak toplanması, işlenmesi ve depolanması konusunda tüzel kişi müvekkillerimizin mevzuata uyumlulaştırma projelerini yürütmekteyiz. Ayrıca müvekkillerin müşterileri ile akdettiği gizlilik ve bilgi güvenliği sözleşmelerini hazırlamaktayız. Kişisel verilerinin gizliliği ihlal edilen müvekkillerimizin haklarını Türkiye Cumhuriyeti Mahkemeleri nezdinde korumaktayız.
Ödeme Sistemleri
Ödeme sistemi olarak faaliyet gösteren müvekkillerimize ödeme sistemi faaliyet belgesini almaları için gerekli hukuki desteği vermekte ve çalıştıkları kurum ve kuruluşlarla yaptıkları sözleşmeleri mevzuata uygun şekilde hazırlamakta ve revize etmekteyiz. Ayrıca iş modeli gereği ödeme sistemi olup olmadığını tespit etmek isteyen müvekkillerimize danışmanlık vermekte ve bu kapsamda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na yazılı görüş isteyen başvurular yapmaktayız.
GENEL OLARAK BİLİŞİM HUKUKU
Bilişim Hukuku 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Üçüncü Kısım Onuncu Bölümü’nde yer alan “Bilişim Alanında Suçlar” başlıklı 243. maddesi ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.
Bunun yanı sıra özel kanunlarda da bu alana ilişkin özel hükümler yer almaktadır.
Bilişim hukuku, diğer bir ifadeyle internet hukuku Türk hukuk sisteminde özel mevzuat düzenlemesi olan bir alandır. Bu kapsamda İnternet Kanunu olarak da bilinen 5651 sayılı Kanun 2007 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun amacı; İçerik sağlayıcı, yer sağlayıcı, erişim sağlayıcı ve toplu kullanım sağlayıcının hukuki yükümlülük ve sorumluluklarını belirlemek ve internet üzerinden işlenen suçlarla mücadeleyi içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı ve erişim sağlayıcı vasıtasıyla sağlamaktır.
Bunula birlikte bilişim hukuku; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda “Topluma Karşı Suçlar” başlıklı ÜÇÜNCÜ KISIM’ın “Bilişim Alanında Suçlar” başlıklı ONUNCU BÖLÜM’ünde 243. maddeden 246. maddeye kadar düzenlenmiştir. Bu kanunun amacı ise, internet üzerinden gerçekleştirilen bütün faaliyetlerin kanunlara uygun hale getirilmesini sağlamak ve internet üzerinden işlenen suçlarla mücadele etmeyi etkin kılmaktır.
Her iki kanun düzenlemesinin yanı sıra mevzuatta bilişim hukukunu ilgilendiren başka düzenlemeler de mevcuttur. Netice itibariyle internet hukuku; hukuk sistemimize gerçek manada öncelikle 2005 yılında yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu’nda yer alan cezai hükümlerle girmiş olup akabinde 2007 yılında yürürlüğe giren 5651 sayılı Kanun ile çerçevesi çizilmiştir.
Bilişim Hukuku Kapsamındaki Hizmetlerimiz
Avukat Vahit DURSUN Hukuk Bürosu olarak gerek Türk Ceza Kanunu kapsamına giren Bilişim Suçları, gerekse 5651 sayılı İnternet Kanunu kapsamına giren sorumluluklar bakımından müvekkillerimize Bilişim Hukuku alanında aşağıdaki hizmetleri vermekteyiz.
Avukat Vahit DURSUN Hukuk Bürosu olarak Bilişim Hukuku alanında bilişim şirketlerine hukuki danışmanlık şeklinde bilişim hukuku şirket avukatlığı hizmeti sunmaktayız. Bunun yanı sıra yer sağlayıcılar için Yer Sağlayıcılığı Bildirimi başvurusu için hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Ayrıca, gerek Türk Ceza Kanunu gerekse özel kanunlarda yer alan Bilişim Suçları bakımından müvekkillerimize Bilişim Suçları Avukatlığı hizmeti de vermekteyiz.